Elke instelling die dierproeven wil doen moet hiervoor een vergunning aanvragen. Deze vergunning moet voor elk afzonderlijk project worden aangevraagd. Een project kan bestaan uit één of meerdere dierproeven. De maximale geldigheid van een verleende vergunning is vijf jaar. Pas wanneer de CCD een vergunning voor uw project heeft verleend, mag u starten met uw project.

Hieronder vindt u alle benodigde formulieren inclusief de toelichting op deze formulieren welke u nodig heeft om een vergunning aan te vragen.

Enkele spelregels

 • De formulieren zijn beveiligd. Dit betekent dat er geen wijzigingen aangebracht kunnen worden in de vragen of de opzet van het formulier. Dit maakt namelijk de aanvraag ongeldig

  Het is dus niet mogelijk om in de tekst te werken met de knop ‘wijzigingen bijhouden’ (track changes) in Word.

  Het is wel mogelijk om tekst in te voeren en daar binnen het formulier commentaar op te geven. Dit kunt u doen door het gebruik van verschillende kleuren in de tekst

  Naast het aanvraagformulier dient u ook de volgende documenten aan te leveren:

  Niet-Technische samenvatting (NTS) of publiekssamenvatting

  Projectvoorstel dierproeven. Hierin omschrijft u welke dierproeven u voor ogen heeft. Voor elk type dierproef moet u een apart projectvoorstel indienen

Indienen vergunningaanvraag

Op dit moment zit er nog een ‘knip’ in het indienen van een vergunningaanvraag. Zo moet u uw aanvraagformulier nog per post indienen. Dit omdat een originele (“natte”) handtekening nodig is.

De bijlagen kunt u wél digitaal aanleveren. Dit kan via een zogeheten FTP-verbinding. Hiervoor heeft u inloggegevens nodig. Heeft u deze nog niet, kunt u contact opnemen met ons.

Ook hiervoor gelden enkele spelregels:

 • Vermeld, indien bekend, uw aanvraagnummer in alle documenten. Het makkelijkst is om uw aanvraagnummer in de naam van uw document op te nemen.
 • Voeg ook een digitale variant van uw aanvraagformulier toe. Op deze manier is het duidelijk bij welke aanvraag uw formulieren horen. U dient overigens nog steeds uw originele aanvraagformulier met ‘natte’ handtekening per post te versturen!
 • Stuur alle documenten één voor één op, waarbij elk formulier een apart bestand is. Gelieve dit niet als één document met daarin alle formulieren te verzenden.

Hieronder vindt u een instructie om uw aanvraag via de FTP- verbinding in te dienen.

Overigens gaan we eind dit jaar over op het zogenaamde E-herkenning. Vanaf dat moment kunnen alle aanvragen volledig digitaal ingediend worden. Hoe en wanneer hoort u uiteraard van ons.