NTS 20197664 Risico identificatie en beheersing van hepatitis E-virus op varkensbedrijven

Hepatitis E is een aandoening van de lever die veroorzaakt wordt door het hepatitis E-virus (HEV). Er zijn verschillende virustypes te onderscheiden. In Europa zien we vrijwel uitsluitend type 3 en dat wordt gevonden bij zowel varkens als mensen. Infecties van de mens verlopen meestal zonder symptomen, maar bij specifieke risicogroepen kan een infectie leiden tot ziekte (koorts, buikpijn, geelzucht). Er lijkt een verband te zijn tussen het eten van specifieke varkensvleesproducten en het doormaken van een infectie met HEV.

Deze specifieke producten heeft de vleesverwerkende industrie in 2017 al vastgesteld en het verwerkingsproces is aangepast om het risico te verlagen. Beheersing bij de bron, echter, verlaagt vermoedelijk ook de risico’s van andere verspreidingsroutes zoals via direct contact tussen dieren. Het belangrijkste doel van dit project is het identificeren van effectieve beheersmaatregelen voor HEV-verspreiding op varkensbedrijven

In de eerste fase wordt de mate van HEV-verspreiding tussen en binnen varkensbedrijven in Nederland bestudeerd. Daarnaast wordt gewerkt aan het ontwikkelen en vergelijken van diagnostische testen voor HEV.

Deze testen kunnen dan in de toekomst gebruikt worden voor HEV-beheersing op varkensbedrijven. Op basis van de eerste fase wordt een tweede studie uitgevoerd. In de tweede fase zoeken we naar mogelijk effectieve maatregelen om HEV te kunnen beheersen op varkensbedrijven. Voorbeelden van dergelijke maatregelen kunnen bestaan uit bepaalde maatregelen die infectie voorkomen zoals het gebruik van specifieke desinfecterende middelen. Management maatregelen kunnen mogelijk ook beschermend werken, net als varkensgezondheid bevorderende maatregelen zoals het ontwormen van varkens. Echter, op dit moment is het niet bekend wat een verschil maakt op een varkensbedrijf ten aanzien van de verspreiding van HEV.

In de volgende fase wordt een studie uitgevoerd waar individuele dieren worden vervolgd op bedrijven met een hoge en lage HEV-besmettingsgraad. Zo kan de dynamiek van verspreiding van HEV gedetailleerd in kaart worden gebracht.
Tot slot wordt binnen dit project een studie uitgevoerd op enkele varkensbedrijven waar HEV veel voorkomt. Hiermee willen we de eerder gevonden HEV-beheersmaatregelen toetsen. Op deze bedrijven wordt bekeken of de maatregelen echt effectief kunnen zijn en de HEV verspreiding tegen kunnen gaan.
De uiteindelijke opbrengst is: -Het kunnen benoemen van bruikbare diagnostische testen voor demonitoring en beheersing van HEV in de varkenshouderij

-Het vinden van risico momenten voor HEV-verspreiding in de huidigevarkenshouderij. -Het vinden van effectieve HEV-beheersmaatregelen in devarkenshouderij, waarmee het aantal HEV-besmette varkens aan deslachtlijn kan worden verminderd. Daarmee wordt beoogd om de blootstelling van de mens aan HEV te kunnen verlagen

In dit onderzoek wordt gewerkt met varkens.