Voor het uitvoeren van een dierproef heeft u een projectvergunning van ons nodig. Hierbij worden ook de Instantie voor Dierenwelzijn (IvD) en de dierexperimentencommissie (DEC) betrokken. U stuurt uw aanvraag met een aantal documenten naar ons. Samen met de DEC beoordelen we uw aanvraag. Daarna krijgt u van ons een besluit. U betaalt kosten voor het aanvragen van een vergunning.
Aanvraag bij uw IvD
Voor u een projectvergunning bij ons aanvraagt, neemt u contact op met de IvD die verbonden is aan uw instelling. U levert alle documenten met uw aanvraag bij de IvD in. Keuren zij uw aanvraag goed? Dan krijgt u hierover bericht. Ook heeft u een instellingsvergunning nodig van de NVWA.
Beoordeling door de DEC
Na goedkeuring van de IvD stuurt u ons uw aanvraag en alle documenten. U krijgt een ontvangstbevestiging en wij sturen uw aanvraag door naar de DEC. We vragen de DEC om een ethische afweging over uw aanvraag te maken. Meer over dit proces leest u op Dierexperimentencommissie (DEC). Wij behandelen uw aanvraag samen met de DEC binnen 40 werkdagen.
Heeft de DEC meer informatie van u nodig? Dan neemt de DEC contact met u op. U kunt dan onduidelijkheden toelichten of uw aanvraag aanpassen. Dan zetten we de behandeltijd op pauze. De commissie stuurt ons haar advies met de documenten die u heeft aangepast.
Beoordeling door de CCD
Na de beoordeling van de DEC beoordelen wij uw aanvraag. We nemen het advies van de DEC hierin mee. Misschien vragen wij u om extra informatie of uitleg. We houden rekening met uw aanpassingen in onze beslissing. Daarna krijgt u van ons een brief met onze beslissing. Er kunnen voorwaarden voor uw projectvergunning zijn. Bijvoorbeeld een Beoordeling achteraf.
Kosten voor uw aanvraag
U betaalt kosten voor het aanvragen van een vergunning. Op onze Tarieven pagina ziet u wat de kosten zijn voor de aanvraag van een vergunning.
Stappenplan aanvraag vergunning
Hieronder ziet u het stappenplan voor de aanvraag van een vergunning.
De infographic ‘Uw vergunning aanvragen’ beschrijft de 5 stappen hoe het proces verloopt van een vergunning aanvragen bij de Centrale Commissie Dierproeven.
Stap 1: U vraagt uw vergunning aan bij de CCD
U neemt eerst contact op met uw IvD van uw instelling. De instantie moet akkoord zijn en maakt uw aanvraag definitief.
U stuurt uw definitieve aanvraag naar ons. Uw behandeltermijn start vanaf het moment dat wij de documenten ontvangen.
Stap 2: Wij sturen uw aanvraag naar de DEC
Wij sturen de DEC de documenten van uw aanvraag.
Stap 3: De DEC beoordeelt uw aanvraag
Binnen 20 werkdagen geven zij ons een advies. Bij onduidelijkheid vraagt de DEC u om uitleg.
De DEC stuurt haar advies en de laatste versie van de aanvraag naar ons.
Stap 4: Wij beoordelen uw aanvraag
Dit doen we binnen 20 werkdagen. Bij onduidelijkheid kunnen we u of de DEC om uitleg vragen
We bespreken uw aanvraag in onze vergadering. Wij vergaderen elke drie weken.
Stap 5: U krijgt van ons een besluit. We kunnen het volgende beslissen:
We wijzen uw aanvraag toe. Dit betekent dat u uw onderzoek mag uitvoeren. Hier kunnen we voorwaarden aan verbinden.
We wijzen uw aanvraag gedeeltelijk toe. Dit betekent dat u een deel van uw onderzoek niet mag uitvoeren.
We wijzen uw aanvraag af. Dit betekent dat u uw onderzoek niet mag uitvoeren.
We zijn van plan om uw aanvraag af te wijzen. Dit betekent dat u uw onderzoek (nog) niet mag uitvoeren. U kunt reageren op de beslissing. Wij vragen de DEC dan om een extra advies. Dit advies nemen we mee in een nieuwe beslissing.
Afzender: Centrale Commissie Dierproeven
Uw aanvraag versturen
U verstuurt uw aanvraag via ons digitale formulier op Mijn RVO. Bij uw aanvraag stuurt u 3 documenten mee. Voor elke diersoort stuurt u een aparte bijlage mee. U kunt ook iemand machtigen om namens u uw dierproeven zaken te regelen of in te zien.
Let op: u ontvangt een ontvangstbevestiging van RVO. Heeft u vragen over inloggen in het formulier? Kijk dan op de pagina Hulp bij inloggen van RVO. Heeft u vragen over het werken met het formulier? Of over uw aanvraag? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.
Heeft u met spoed een vergunning nodig? Bijvoorbeeld bij een onverwachte of uitzonderlijke situatie met ernstige risico’s voor de volksgezondheid, de maatschappij of het milieu? Dan kunnen wij een aanvraag met spoed behandelen. Neem dan altijd telefonisch contact met ons op.
Veelgestelde vragen
U vraagt een projectvergunning aan via ons digitale formulier op Mijn RVO. Op deze pagina kiest u vervolgens voor ‘Vergunning > Aanvragen/wijzigen’. Informatie over de benodigde documenten vindt u op deze pagina.
U kunt uw aanvragen bekijken via ons digitale formulier op Mijn RVO. U kiest hier voor ‘Aanvraag > Bekijken’. In het formulier kiest u vervolgens de optie ‘Dossier inzien’.
Voor het indienen van een melding of wijziging gaat u naar onsdigitale formulier op Mijn RVO. Kies vervolgens voor ‘Vergunning > Aanvragen/wijzigen’. Eenmaal ingelogd in het formulier kiest u de optie ‘Wijziging, melding of beoordeling achteraf indienen’. Meer informatie vindt u op onze pagina Aanpassen vergunning (melding of wijziging).
U regelt uw registratie op eherkenning.nl. Houd er rekening mee dat dit één tot 5 werkdagen duurt. Meer informatie vindt u ook op de pagina Hulp bij inloggen van RVO.
Welk betrouwbaarheidsniveau u nodig heeft, hangt af van de regeling. Voor het regelen van zaken rondom een dierproevenvergunning heeft u minimaal eHerkenning niveau 2+ en machtiging RVO diensten op niveau 2+ nodig.
Wilt u iemand namens een bedrijf of organisatie machtigen? Dit kan alleen een machtigingsbeheerder doen, of iemand die bevoegd is om te tekenen. Een machtigingenbeheerder mag pas worden aangesteld als iemand die bevoegd is om te tekenen dit eerst goedkeurt.
Nee, er kan niet met een algemeen e-mailadres ingelogd worden via eHerkenning. Een machtiging vanuit eHerkenning gebeurt op een persoonlijk (werk)e-mailadres.
Ja, dat kan. Meerdere gemachtigden kunnen namens de instelling een aanvraag voor een vergunning indienen.