NTS 20198485 Opwekken van antisera in konijnen voor het aantonen en typeren van leptospiren

Het doel van het project is het opwekken in konijnen van specifieke antistoffen tegen leptospiren. Leptospiren zijn bacteriën en deze kunnen mens en dier infecteren. Veel knaagdieren zijn drager van deze bacteriën en via de urine kunnen mensen en andere dieren (bijvoorbeeld honden) besmet raken.

Bij de mens en hond kan dit o.a. leiden tot de ziekte van Weil. Deze ziekte kan zeer ernstig verlopen, met soms fatale nierfunctie stoornissen en multi-orgaan falen. Er zijn veel verschillende typen leptospiren. Bepaalde typen komen alleen bij bepaalde dieren voor in ook weer bepaalde delen van de wereld. De opgewekte antistoffen zijn noodzakelijk voor het typeren van deze leptospiren om zo uit te zoeken uit welk dier ze mogelijk afkomstig zijn zodat er preventieve maatregelen genomen kunnen worden zodat mensen en andere dieren minder kans lopen om besmet te raken.

Ook worden deze antistoffen gebruikt om te controleren of de medische test om vast te stellen om welke type leptospira het gaat goed uitgevoerd is. Daarnaast worden anti-leptospiren antistoffen van konijnen gebruikt voor het specifiek aantonen van leptospiren in klinisch materiaal van patiënten.

Voor de bescherming van de volksgezondheid is het belangrijk om het subtype leptospiren te bepalen. Hierdoor kan de mogelijke infectiebron voor patiënten bestreden worden.

Er zijn ongeveer 300 verschillende serologische typen leptospiren bekend. Antistoffen opgewekt in konijnen tegen deze typen worden gebruikt om nieuwe typen te typeren en als identiteitscontrole van de al bekende typen. Konijnensera zijn uiterst geschikt voor dit doel omdat konijnen hoge concentraties van specifieke antilichamen produceren zonder zelf (ernstig) ziek te worden.

In dit onderzoek wordt gewerkt met konijnen.