NTS 202010044 Verbeterde behandeling van maag-darmkanker met behulp van nanodeeltjes

Kanker aan maag, darm en alvleesklier is nog steeds erg moeilijk vast te stellen, reden waarom vaak pas in een laat stadium de diagnose wordt gesteld. Moderne beeldvormende technieken zoals CT-scans kunnen helpen de diagnose zo snel mogelijk te stellen, maar een tumor van zachte weefsels is moeilijk te onderscheiden van gezond weefsel. Wij willen hele kleine deeltjes ("nanodeeltjes") ontwikkelen die aan de tumor binden en het beeld veel duidelijker maken. Omdat deze deeltjes licht radioactief gemaakt kunnen worden en er bepaalde medicijnen aan gehangen worden, kunnen ze ook heel goed als therapie gebruikt worden. Ons doel is deze deeltjes te ontwikkelen en te optimaliseren voor zowel het stellen van 1) de diagnose: opstellen van opto-acoustische  (combinatie van fluorescerentie imaging en echo) beeldvorming voor de visualisatie van tumoren en verbeteren van bestaande beeldvormende technieken voor het herkennen van kanker; 2) als voor het behandelen van deze tumoren: therapie. We scannen hiervoor muizen met en zonder tumoren, zodat we de beeldvorming en de behandeling kunnen onderzoeken. Als we gevonden hebben dat tumoren er kleiner van worden, zullen we ook de mogelijke bijwerkingen onderzoeken. De laatste gegevens hebben we nodig om vast te stellen of de therapie veilig kan zijn.

De doelen van het project zijn:

1. duidelijkere beeldvorming van maag-, darm- en alvleeskliertumoren en uitzaaiingen daarvan om zo    een vroegere en completere diagnose mogelijk te maken;

2. het gedrag van de nanodeeltjes in het lichaam ophelderen. Wat zijn de langetermijneffecten van de nanodeeltjes op het lichaam?

3. tumoren efficiënter en met minder bijwerking behandelen dat chemotherapie door medicijnen te binden aan e nanodeeltjes.

In dit onderzoek wordt gewerkt met ratten en muizen.