NTS 2017823 Langjarig onderzoek naar de demografie van de Nederlandse gruttopopulatie.

Geen enkele andere vogelsoort is voor zijn voortbestaan zozeer afhankelijk van Nederland als de grutto. Er rust dus een groten verantwoordelijkheid op ons land om de populatie minimaal op hetzelfde niveau te houden.

Dat dit gerealiseerd kan worden,is na een jarenlange afname van meer dan 75% sinds de jaren '70 geen vanzelfsprekendheid. Het voorgestelde onderzoek, dat voortbouwt op 13 jaar ervaring, richt zich op de vraag welke factoren van doorslaggevend belang zijn.

Het onderzoek gebeurt door het monitoren van aantallen en de overleving van nesten, kuikens en volwassen dieren. Ook vindt onderzoek plaats naar achterliggende oorzaken, zowel in Nederland als op de plaatsen waard de grutto's tijdens de trek en in de winter verblijven. We volgen individuele grutto's door middel van kleurringen en zenders.

De uitkomsten van het demografisch onderzoek laten zien of  beschermingsmaatregelen wel of niet succesvol zijn. Er is grote behoefte aan wetenschappelijke onderbouwing. Jaarlijks gaan in natuurbeheer grote bedragen om ; overheid en burgers willen graag weten of die ten goede komen aan het herstel van de gruttopopulatie.

Vian het zenderonderzoek krijgen we meer inzicht in het terreingebruik van gruttogezinnen en de vraag aan welke eisen een ideaal opgroeihabitat moet voldoen. Via de zenders komen we ook meer te weten over de problemen van grutto's in het buitenland en in hoeverre die bijdragen aan de afname van grutto's in Nederland.

Daarnaast leren we door het zenderen meer over de ontwikkeling van trekstrategieën bij jonge vogels. Zijn de route en bestemming genetisch verankerd of zijn opgroeiomstandigheden, ouders en soortgenoten van doorslaggevend belang?

In dit onderzoek wordt gewerkt met Grutto ( limosa limosa limosa ) en kuikens.