NTS 20174488 Onderzoek naar ziekte, genetische variatie bij wilde konijnen en hun voedselkwaliteit voor betere natuurbeheermaatregelen.

Door o.a. veranderingen in het leefgebied en de virusziekte Rabbit Haemorrhagic Disease (RHD) en myxomatose zijn de aantallen wilde konijnen in Nederland sinds de jaren ‘90 enorm afgenomen en lokaal zelfs verdwenen. Konijnen zijn een belangrijk onderdeel van ecosystemen van duin- en heideterreinen. Ze zijn van belang voor een aantal bedreigde roofvogels en roofdieren (o.a. hermelijn, wezel, blauwe kiekendief). Gezonde konijnenpopulaties vormen een sleutelfactor voor het herstel van grijze duinen, die typerend zijn voor de Nederlandse kust:

door graven en grazen zorgen ze voor korte, soortenrijke plantengroei, en zorgen dat de duinen niet dichtgroeien met bomen en struiken, en houden verstuiving in stand.

Herstel van de populaties gebeurt plaatselijk en het is onvoldoende duidelijk waardoor dit verschillend is. Het directe doel van dit project is het verschaffen van inzicht in de aanwezigheid van antilichamen tegen RHD en myxomatose in verschillende konijnenpopulaties in de kustduinen en heidegebieden. De uiteindelijke doelstelling van het onderzoek (waar dit project onderdeel van is)  het formuleren van algemene en specifieke beheermaatregelen voor herstel en versterking van konijnenpopulaties in duingebieden en heidegebieden.

Het onderzoek draagt bij aan wat we weten van de verspreiding en invloed van RHD en myxomatose op konijnen in Nederland. Samen met eerdere onderzoeken en onderzoeken elders in Europa uitgevoerd ontdekken we zo meer over het verloop en ontwikkeling in RHD en myxomatose in wilde konijnen. Het onderzoek levert inzicht in de factoren die het herstel van lokale konijnen populaties beperken.

De wetenschappelijke resultaten van het project worden direct vertaald naar beheermaatregelen, die worden uitgevoerd door terreinbeheerders.

In dit onderzoek wordt gewerkt met wilde konijnen.