NTS 20171505 Steltlopers in een snel veranderende wereld: veranderingen in gedrag, fysiologie en populaties op wereldniveau.

We leven in een wereld die snel veranderd en waarin diersoorten voor verschillende bedreigingen en komen te staan. Wij willen weten wat voor invloed veranderingen in stop-over locaties hebben op steltlopers en hoe zij hierop reageren. Steltlopers zijn zeer geschikt om ecologische en evolutionaire reacties en processen te bestuderen ten aanzien van wereldwijde veranderingen. Het doel van dit project is om verschillen te zien in individuen en populaties van steltlopers in aanpassing of responsen in gedrag en fysiologie op de wereldwijde veranderingen. Dit doel kan in drie delen worden verdeeld

1. Hoe gaan populaties van steltlopers om met veranderingen in milieu?

2. Zijn individuele vogels aangepast in hun (migratie) bewegingen ten opzichte van landschapsveranderingen?

3. Kunnen fysiologische en ethologische parameters een ‘ecologische indicator’ vormen voor veranderingen in milieu?

  1. Verkrijgen van ‘vroegtijdige alarmen’ voor aanstaande populatie veranderingen in de vorm van veranderingen in demografische parameters op individueel niveau.
  2. Het volgen van individuele vogels terwijl landschappen veranderen zal bijdragen aan de movement ecology en geeft ons inzicht in hoe belangrijk verschillende locaties zijn langs de migratie route.
  3. Inzichten in de flexibiliteit van steltlopers in hun fysiologie en gedrag tegenover milieu variaties. Dit geeft ons inzicht in wat de grenzen zijn waar de kuststeltloper mee om kan gaan en waarin hij kan overleven. Hierbij wijzende op de noodzaak voor beheersmaatregelen en behoud van milieu.

In dit onderzoek wordt gewerkt met Kanoetstrandloper, Rosse grutto en Drieteenstrandloper.