NTS 2016483 Het Korhoen komt terug naar Het Nationale Park De Hoge Veluwe

In de jaren ‘80 verdween het Korhoen uit Het Nationale Park De Hoge Veluwe (NPDHV) en andere plaatsen in Nederland. Vanaf 2007 probeert de Stichting Het Nationale Park De Hoge Veluwe korhoenders te herintroduceren. Elk jaar worden in gevangenschap uitgebroede korhoenkuikens in het gebied losgelaten. Daarnaast worden beheermaatregelen uitgevoerd om het biotoop, dat geschikt is voor korhoenders, te optimaliseren. Maar slechts een klein aantal van de uitgezette vogels wordt weer teruggezien in het NPDHV. Een deel wordt gepakt door de havik of de vos of heeft de Hoge Veluwe verlaten. Om er achter te komen wat er met de verdwenen vogels gebeurt wil de Stichting de dieren met hulp van GPS-zenders volgen, een methode die vaak in het ecologisch onderzoek van vogels wordt gebruikt.

De zender word op het dier aangebracht en stuurt dan, elke paar uur, een signaal direct naar een computer. Door het gebruik van een GPS-zender kunnen meerdere dieren zonder verstoring makkelijk tegelijk gevolgd worden. Op deze manier kunnen we een duidelijk beeld krijgen van ruimtebenutting en territoria van de vogels. Verder kunnen dode vogels opgezocht en onderzocht worden. Daardoor krijgen we een beter beeld van de oorzaken van het overlijden.

Dit project beantwoordt belangrijke vragen over het Korhoen, bijvoorbeeld over gedrag en voorkeuren voor bepaalde leefomgevingen. Daardoor kunnen we de dieren gerichter uitzetten. Omdat populaties van korhoenders en soortgelijke vogels in heel Europa achteruit gaan kan de kennis die we opdoen ook van pas komen bij andere herintroductieprogramma’s.

Voor dit onderzoek worden korhoenders gebruikt.