NTS 20209867-3 Onderzoek naar het ontstaansmechanisme en een mogelijke behandelingsstrategie van een neurologische aandoening (Charcot Marie Tooth) in muizen

Charcot-Marie-Tooth (CMT) perifere neuropathie is een ongeneeslijke ziekte die gekenmerkt wordt door selectieve aantasting van motorische en gevoelszenuwen. Er is maar weinig bekend over de moleculaire ontstaansmechanismen van deze ziekte, en er is momenteel geen geneesmiddel met bewezen werking. Erfelijke vormen van CMT worden onder andere veroorzaakt door afwijkingen in zes genen die coderen voor tRNA synthetases (enzymen in de cel die zorgen voor een essentiële eerste stap in de aanmaak van eiwitten). We hebben voorheen modellen voor deze erfelijke vormen van CMT in de fruitvlieg gemaakt, en we ontdekten een defect in de aanmaak van eiwitten in motorische en gevoelszenuwen van deze fruitvliegmodellen. Ook hebben we een hypothese over het exacte moleculaire ontstaansmechanisme van deze ziekte. In dit project zullen we nagaan of in muismodellen voor CMT hetzelfde gebeurt aangezien dit de meest ziekte-relevante diermodellen zijn die momenteel beschikbaar zijn. Ook zullen we nagaan of de selectieve aantasting van motorische en gevoelszenuwen te verklaren is door een meer uitgesproken defect in eiwitsynthese in deze zenuwcellen, in vergelijking met andere soorten zenuwcellen. Daarnaast willen we onze specifieke hypothese over het moleculaire mechanisme van deze ziekte testen in muismodellen voor CMT. Tenslotte willen we een nieuwe therapeutische aanpak ontwikkelen. We zullen ook dieren fokken met specifieke genetische modificaties om onze experimenten uit te voeren.

CMT is een ongeneeslijke ziekte waarvoor momenteel geen werkzame geneesmiddelen beschikbaar zijn. We verwachten dat dit project nieuwe inzichten in het ontstaansmechanisme van CMT zal opleveren en dat we de ontwikkeling van een nieuw geneesmiddel kunnen bevorderen. We gebruiken een nieuwe methode om eiwitsynthese in specifieke celtypes in de muis te bestuderen, wat kan leiden tot nieuwe inzichten in hoe motorische en gevoelszenuwen hun specifieke functies uitvoeren. Daarnaast ontwikkelen en testen wij een nieuwe therapie om de ziekte te herstellen.

In dit onderzoek wordt gewerkt met muizen.