NTS 20181766-1 Extracellulaire vesicles (EV’s) gebruiken als vroege detective methode om Ziekte van Alzheimer vast te stellen

Ziekte van Alzheimer is de meest voorkomende vorm van dementie en is een aandoening die door de toenemende vergrijzing van de bevolking steeds vaker voorkomt. Iemand met Alzheimer krijgt moeite met alledaagse dingen zoals het geheugen, plannen maken, beslissingen nemen en een gesprek volgen. De ophoping van Bèta-amyloïd in de hersenen lijkt een belangrijke oorzaak is van deze ziekte. De ziekte van Alzheimer wordt bij mensen vaak pas laat ontdekt, als de ziekte zich al jaren heeft kunnen ontwikkelen. Het vroege stadium blijft bij mensen vrijwel altijd onopgemerkt terwijl dan juist waarschijnlijk nog mogelijkheid bestaat het tij te keren of de progressie te stoppen.In de mens is het niet mogelijk onderzoek te doen naar het vroege stadium omdat we dan niet weten dat er zich de ziekte van Alzheimer ontwikkeld.

Juist daarvoor willen we een biomarker fingerprint ontwikkelen wat iets kan zeggen over het stadium van de ziekte van Alzheimer. Extracellulaire vesicles (EV’s) zijn kleine blaasjes die door hersencellen worden geproduceerd en uitgescheiden en zo in hersenvocht en ook in bloed terechtkomen. Zo nemen ze informatie mee van hun cel van herkomst. Op deze manier zullen de EV’s die door hersencellen worden uitgescheiden iets zeggen over de toestand van deze cellen, zo ook in de ontwikkeling van AD. Het onderzoek naar de relatie tussen hersencel EV’s en het stadium van de ziekte van Alzheimer kan in eerste instantie alleen onderzocht worden in proefdieren waarin het stadium van de ziekte van vroeg tot laat vastgesteld kan worden. Zoiets is niet op een andere manier mogelijk.
Daarom maakt dit onderzoek gebruik van ratten, die binnen 3 maanden het volledige ziektebeeld van ziekte van Alzheimer ontwikkelen. Hierdoor kunnen we kijken of we de ziekte en mogelijk enkele oorzaken van de ziekte al in een vroeg stadium kunnen ontdekken. Veranderingen in de informatie van hersencel EV’s in ratten zullen worden vergeleken met die in mensen.

In dit onderzoek wordt gewerkt met ratten.