Harmonisatie beleid genetisch gewijzigde dieren

Op 25-26 november 2021 heeft de Europese Commissie een gereviseerde versie van het consensus document voor het gebruik van ‘Genetically Altered Animals’ onder Richtlijn 2010/63/EU uitgebracht. Het document betreft geen nieuwe EU wetgeving, maar is bedoeld als leidraad voor Europese Lidstaten om te komen tot een gezamenlijk gedragen interpretatie van de voorschriften in de Richtlijn.

De herziene versie van het EU consensusdocument is aanleiding om ook de Nederlandse Handreiking (genereren, fokken, genotyperen, monitoren en huisvesten van genetisch gewijzigde dieren) te herzien en meer in lijn te brengen met de gedeelde interpretatie van de Lidstaten.

Het ministerie van LNV heeft de CCD verzocht om de implementatie hiervan voor haar rekening te nemen. Dit betekent dat wij de Handreiking (genereren, fokken, genotyperen, monitoren en huisvesten van genetisch gewijzigde dieren) zullen gaan aanpassen. De CCD zal de aanpassingen doen in overleg met NVWA en LNV en een concept van de herziene handreiking ter reflectie voorleggen aan NVDEC, het gebruikersplatform en IvD-platform.

Tijdslijn

Een gereviseerde versie van de Handreiking zal voor 1 januari 2023 op onze website worden gepubliceerd met hierin enkele aanpassingen ten aanzien van de vergunningplicht en registratie van genetisch gemodificeerde dieren. Het is de bedoeling dat dit nieuwe uitvoeringsbeleid, zoals beschreven in de herziene handreiking,  per 1 januari 2024 van kracht wordt.

Ook zal er sprake zijn van een overgangstermijn na 1 januari 2024, zodat instellingen voldoende gelegenheid krijgen om aan het nieuwe uitvoeringsbeleid te kunnen voldoen. De CCD zal voor 1 januari 2023 ook nader toelichten wat dit praktisch betekent voor nieuwe vergunningaanvragen en lopende vergunningen.