Handreiking gepubliceerd over het genereren, fokken, genotypen, monitoren en huisvesten van genetisch gewijzigde dieren

Het ‘working document on genetically altered animals’ uit 2013 is een consensus document ter ondersteuning van de interpretatie van de Europese Richtlijn. Dit document omvat een definitie van een genetisch gemodificeerd dier, gaat in op de vraag wanneer het genereren, fokken en monitoren van genetisch gemodificeerde dieren vergunningplichtig zou zijn en wanneer er sprake is van een aangetast fenotype. Het betreft een aanbeveling en heeft dientengevolge geen wettelijke status. In overleg met de Centrale Commissie Dierproeven (CCD), Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het ministerie van Economische Zaken (EZ) is besloten dat Nederland op punten zal afwijken van het consensus document. De handreiking over het genereren, fokken, genotypen, monitoren en huisvesten van genetisch gewijzigde dieren is gepubliceerd op de website van de CCD.

Er zijn daarnaast verplichtingen met betrekking tot de registratie rond het genereren, fokken en gebruiken van genetisch gemodificeerde dieren (Uitvoeringsbesluit: Discussion paper for the purposes of promoting consistent reporting of statistical data (actual severity and animal numbers) under Article 54(2) of Directive 2010/63/EU and Commission Implementing Decision 2012/707/EU).

Doel van de notitie is inzicht te verschaffen in welke handelingen rond het genereren, het fokken, het monitoren en de huisvesting van dieren met veranderingen in hun genoom in de Nederlandse situatie vergunningplichtig zijn en in welke situaties er sprake is van een registratie verplichting van dierproeven en/of proefdieren.