Beëindiging overgangsregeling vergunningaanvragen CCD

Voor de inwerkingtreding van de herziene Wet op de dierproeven (Wod) in december 2014 zijn nog veel projecten via de oude procedure goedgekeurd door een Dierexperimentencommissie (DEC). Deze projecten mogen tot uiterlijk 1 januari 2018 uitgevoerd worden zonder een vergunning van de CCD. Voert uw instelling nog projecten uit die via de oude procedure zijn goedgekeurd en die niet vóór 1 januari 2018 worden afgerond? Dan moet u voor die projecten in 2017 een vergunning aanvragen bij de CCD. Alle instellingsvergunninghouders zijn via een mail en brief op de hoogte gesteld van het beëindigen van de overgangsregeling.

De CCD heeft al enkele signalen uit het werkveld ontvangen dat het beëindigen van de overgangsregeling eind 2017 kan leiden tot een grote stijging van het aantal vergunningaanvragen. Dat zal niet alleen zorgen voor een enorme druk bij de CCD, maar ook bij de Instanties voor Dierenwelzijn (IvD’s) en bij de DEC’s, zeker als de aanvragen kort voor eind 2017 worden ingediend. Het mogelijk gevolg daarvan is vertragingen bij het beginnen of doorgaan van het onderzoeksproject, omdat zonder de vereiste vergunning de dierproef niet uitgevoerd mag worden.

Om onnodige vertragingen te voorkomen heeft de CCD instellingsvergunninghouders gevraagd om de onderzoeksgroepen binnen de instelling te wijzen op de noodzaak om ruim op tijd vergunningaanvragen in te dienen voor projecten die via de oude procedure zijn goedgekeurd en die niet voor 1 januari 2018 worden afgerond. Omdat de CCD een goede planning wil maken voor het afhandelen van dit soort  vergunningaanvragen, maar ook van de overige te verwachte vergunningaanvragen, is de instellingsvergunninghouders gevraagd om voor 1 december 2016 aan ons door te geven hoeveel aanvragen (per thema) de CCD van de instelling kunnen verwachten.

Op deze manier zorgen we er gezamenlijk voor dat alle partijen tijdig anticiperen op de afloop van het overgangsregime en dat er geen onnodige vertragingen optreden bij nieuwe projecten en projecten die nog via het oude systeem zijn goedgekeurd. Het door de instellingsvergunninghouders ingezonden formulier zal door ons daarom ook gedeeld worden met de DEC die normaliter advies uitbrengt over de vergunningaanvragen.

Als u vragen heeft over het beëindigen van de overgangsregeling, dan horen we dat graag via info@ZBO-CCD.nl of via 0900 2800028.