Jaarverslag CCD 2014 en 2015 is uit

Het eerste jaarverslag van de CCD over 2014 en 2015 is uit.  In het jaarverslag wordt weergegeven hoe de CCD invulling heeft gegeven aan haar rol in het nieuwe vergunningstelsel. Zoals vastgelegd in de kaderwet Zelfstandige Bestuursorganen (ZBO) vindt u in het jaarverslag kengetallen over de aangevraagde vergunningen, financiën, de organisatie en juridische zaken. Naast deze kengetallen staat in het jaarverslag meer algemene informatie over het functioneren en de resultaten van de CCD in haar eerste jaar van haar bestaan. Ook wordt beschreven tegen welke dillema’s de CCD aanloopt bij het beoordelen van aanvragen voor vergunningen.

Voorkant jaarverslag CCD 2014  en 2015

De CCD heeft in 2014/2015 hard gewerkt om de nieuwe wetgeving te implementeren en het nieuwe vergunningstelsel dierproeven vorm te geven. Dat ging zeker niet vanzelf. De wijziging van het vergunningstelsel is met discussie en kritiek gepaard gegaan. In gesprek met alle partijen die betrokken zijn bij dierproeven, heeft de CCD geïnventariseerd waar knelpunten lagen en  hoe die opgelost konden worden.

Ook in 2016 wordt  in samenspraak met het werkveld gewerkt  aan het  verbeteren van de keten van vergunningaanvragen en –verlening. Het doel staat vast: het waar mogelijk het Vervangen, Verminderen en Verfijnen (3V’s) van dierproeven en het nog beter beschermen van dieren die gebruikt worden voor (wetenschappelijk) onderzoek en onderwijs. De weg daar naar toe ligt niet volledig vast. Die moet samen gevonden worden met alle betrokkenen, waarbij iedere partij zijn eigen rol en verantwoordelijkheid heeft.

Er is ook een infographic ontwikkeld die hoort bij het jaarverslag. In deze infographic worden cijfers uit het jaarverslag overzichtelijk gepresenteerd.